Postări populare

luni, 12 noiembrie 2012

Alergarea si meditatia









A fost odata ca niciodata….; primele imagini stocate in memoria volatila sunt legate de pasii alergati intre un colt si altul al casei cat si asupra contemplarii pana la uitarea de sine a fiecarui lucru nou intalnit. Sa fie vorba de infratirea intre Alergare si Meditatie? Putem vizualiza o simbioza inconstienta a doua valente indispensabile in dezvoltarea personala?

Voi incerca sa fac o paralela intre cele doua concepte, care formeaza impreuna un pod al transhumantei intre momentul nasterii fizice si momentul actual. Fiecare latura a dezvoltarii personale,atat cea fizica cat si cea sprirituala, reprezinta o evolutie benefica pentru fiecare dintre noi.

Definitiile acestor doua “nume generice” vor fi date intr-o interpretare personala si nu conform Dex-lui actualizat.Alergarea reprezinta o reintoarcere la natura, la o stare de tonus si vitalitate la care dorim sa fim conectati in fiecare moment;plecand de la necesitatea diversificarii alimentare, in sensul in care nu mancam aceeasi mancare in fiecare zi, alergarea cuprinde o paleta de valente ce antreneaza toate grupurile de muschi si dezvolta sincronizarea miscarii(plecand de la alergarile pe sosea,pana la cele montane in care mainile si picioarele trebuie sa isi aduca aportul simultan).

Inceputurile ne incadreaza in categoria alergatorilor amatori, iar apoi ne transpun in grupul select a celor semi- profesionisti. Indiferent de momentul evaluarii, fiecare dintre noi isi doreste o imbunatatire a calitatilor motrice cat si a timpului petrecut in alergare. Putini isi imagineaza la inceput ca acest hobby le va transforma viata in asa masura incat la un moment dat nu vor mai putea renunta la verbul –“A ALERGA”. Este poate mai greu de inteles pentru cei din afara acestor grupuri, dar pentru alergatori acesta devine un mod de viata; se formeaza un grup de prieteni care vor fi umar la umar pe diferite meridiane si fusuri orare, simtindu-se parte a unei familii mondiale. Frumoase si greu de povestit sunt povestile impartasite la o Pasta-Party sau la linia de sosire a unui alergari. Recunostiita si fericirea citita in ochii celor ce au trecut acest prag, indiferent cat de grea sau de usora a fost cursa, infatiseaza fara tagada victoria aspura limitelor personale. Fiecare reduta este facuta pentru a fi cucerita, iar viitoarea tinta este mult mai indrazneata si mai provocatoare; de aceea incununarea acestor alergari are o traire atat de puternica.

Meditatia incepe din acelasi punct cu alergarea; sufletul cauta o cale in a-si dezvolta atributele umane care pot sa faca diferenta: linistea de sine, increderea, depasirea obstacolelor, transpunerea in realitate a dorintelor neexploatate si neimplinite. Este nevoie de perseverenta, contemplare, tehnici si multa multa daruire. La inceput, timpul necesar acordarii la sursa divina este mai lung si necesita un cadru adecvat. Este nevoie de un loc luminos, special amenajat, in care in fiecare dimineata si seara sa te apropii de esenta primordiala a vietii si anume filonul divin.Tehnicile invatate de la maestrii spirituali vor deschide portile de fier ale acestei piramide, care vor ilumina treapta cu treapta corpul, vitalul, mintea, inima si sufletul. Aureola pe care reusesti sa o cobori in acele momente de liniste si contemplare va transforma energiile existente intr-un mod miraculos, asemanator unui alchimist. Turnura pe care o ia viata, oportunitatile si simbioza dezvolatata in urma acestor exercitii milenare, vor face ca perceptia existentiala sa insemne cu totul si cu totul altceva. Greu de povestit, mai greu de inteles, dar demostrat prin propria perseverenta. Unicitatea individuala, face ca si calea urmata sa fie dusa intr-un ritm mai alert sau mai lent in functie de individualitatile native sau dobandite. Exercitiile incipiente, vor trebui incadrate intr-un interval de 10 maxim 15 minute,dupa care,de-a lungul anilor acestea se vor putea transforma in ore. Dar nu trebuie uitat ca acest rezultat are la baza o rigoare zilnica, meditatia de dimineata are efecte mai rapide daca se desfasoara intre orele 5 si 7 cand soarele isi deschide ochii asupra pamantului iar cea de seara cu cel putin o ora si jumatate inainte de culcare. Aceasta regularitate va dezvolta capacitatea de absorbtie a energiilor benefice in modelarea noastra structurala.Vor fi atrase energiile positive, gandurile bune, iar starea de fericire si sanatate se va instala in fiecare dintre noi. Se ajunge la a conjuga verbul “ A ALERGA”la puterea a doua: “MEDITATIA si ALERGAREA” - sau indispensabilitatea alergarii fara meditatie. Prin dezvolatarea acestor doua capacitati existente latent in fiecare dintre noi, vom ajunge sa fim mult mai sanatosi si puternici atat spiritual cat si fizic.Un suflet linistit si puternic nu poate coexista intr-un corp vlaguit si bolnav. Avand grija de cele doua fatele ale monedei, viata va fi minunata. Sfatul meu este unul singur: alege ca aceste doua “practici” sa faca parte din viata ta si vei vedea ca astazi esti o persona diferita fata de cea care ai fost ieri.

Mult succes in demararea acestei actiuni bivalente care iti va aduce multumirea fizica si spirituala!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu