E drept că atunci când vine vorba de mâncare orice om, zic eu, normal (căci desigur există şi persoane care reuşesc să se hrănească doar cu aer şi cu lumina solară dar eu nu vorbesc despre aceste persoane) îşi găseşte timpul şi interesul pentru a găti ceva bun pentru a simţi că are stomacul mulţumit măcar preţ de câteva ore, timp în care să-şi poată continua munca sau orice altă activitate. Pornind de la acest aspect că noi toţi avem nevoie de hrană şi că o hrană sănătoasă şi nutritivă ne menţine sănătoşi şi plini de energie, vă voi relata pe scurt povestea orzului pe care am descoperit-o de curând şi pe care o îndrăgesc teribil.
Plecând de la proverbul bine-cunoscut "Vrei calule ovăz?", eu răspund "Da,vreau!",dacă mă întrebi pe mine! Deci, dacă am hotărât că vrem ovăz, iată cum facem... De obicei dimineaţa e cel mai bun moment pentru fulgii integrali de ovăz căci despre ei este vorba. Într-o crăticioară turnăm lapte(poate fi lapte de vacă sau lapte vegetal de soia, de ovăz chiar(ăsta e de departe cel mai bun pentru această reţetă),lapte de cocos...cu alte cuvinte lapte să fie!) să zicem vreo 250 de ml(totul depinde de cât suntem de flămânzi,reţeta se prepară măsurând din ochi). Punem laptele pe foc si adăugăm fulgi de ovăz atât cât să acopere suprafaţa de lapte. Focul e bine să fie dat mai la mic şi micile secrete ale preparării sunt următoarele: dacă laptele e vegetal(luăm de exemplu laptele de ovăz) atunci acoperim crăticioara cu un capac şi doar urmărim cum se umflă şi se îngroaşă şi ovăzul nostru cu lapte se transformă într-o cremă apetisantă fără ca măcar să mişcăm un deget...dacă vi se pare că nu e suficient ovăz, mai presăraţi câţiva fulgi...fierb foarte repede. Ideea e că se va mai umfla şi după ce îndepărtaţi cratiţa de pe foc. Dacă folosiţi lapte de vacă,atunci e necesar să vă folosiţi de lingură pentru a amesteca, evitând astfel ca ovăzul să se lipească de cratiţă sau laptele să înceapă "să se înmulţească". Când ovăzul cu lapte a devenit ca o cremă este momentul să-l turnaţi într-un bol şi să-l mâncaţi până nu vine altcineva să-l savureze în locul vostru. Nu e nevoie de zahăr, de miere,de nimic nimic. E bun exact aşa simplu cum e...dacă însă vreţi să-l îmbunătăţiţi nu vă opreşte nimeni, dulceaţa supraadăugată sau pireul de mere sau chiar o banană merg absolut de minune... Şi un ultim lucru pe care vreau să-l precizez e că pe perioada iernii ovăzul preparat în acest fel e excelent pentru a încălzii organismul...De fapt din acest motiv,caii îndrăgesc atât de mult ovăzul pentru că le ţine de cald!:)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu