Postări populare

luni, 15 octombrie 2012

Cei 7 pași ai devenirii intru Ființă


   
Exista o carte a lui Constantin Noica ce se numeste Devenire intru Fiinta. Din respect pentru viata si opera sa am ales sa dau acest titlu eseului de fata. De asemenea am ales sa folosesc termenul Fiinta in loc de Dumnezeu pentru ca multe persoane asociaza acest cuvant cu religia institutionalizata.  Fiinta aici trebuie inteleasa ca sursa creatoare, ca origine si destinatie a noastra, Fiinta suprema.
  
 Constienta
     In viata de zi cu zi daca suntem sinceri cu noi trebuie sa recunoastem ca suntem traiti, adica suntem luati, purtati de evenimente in loc sa le traim in mod constient. Totul decurge in mod automat fara sa existe constienta care da claritate si energie lucrurilor. Atunci cand incepem sa realizam asta inseamna ca suntem gata pentru a incepe procesul devenirii noastre intru Fiinta. Constienta, faptul de a fi acolo in fiecare actiune pe care o facem e primul pas al devenirii noastre, e pasul care ne conduce catre cel de-al doilea aspiratia.

Aspiratia
      Atunci cand devii constient, atunci cand nu iti mai duci viata ca un robot, serviciu, acasa, tv, somn si apoi din nou de la capat, ceva nou incepe sa se nasca in tine. Realizezi ca viata pe care o duci nu-ti ofera satisfactie reala pe de o parte iar pe de alta parte simti ca aceasta satisfactie, bucurie exista si poti avea acces la ea. Dorinta, plansul interior de a accede la aceasta satisfactie autentica care da sens vietii este ceea ce se numeste aspiratia. Daca aceasta aspiratie, acest plans interior nu exista in noi inseamna ca nu suntem pregatiti pentru viata spirituala, pentru devenirea intru Fiinta. Daca avem aspiratie pentru ceva mai inalt, dincolo de rutina zilnica inseamna ca suntem pregatiti sa incepem viata spirituala, mai mult vom fi obligati sa o facem altfel viata noastra va fi plina de dezamagire si frustrare. Acum ca am deschis ochii nu mai putem ramane in pat e timpul sa ne ridicam.

Transformarea
      Transformarea este cel de-al treilea pas al devenirii noastre intru esenta noastra, intru divinitate. Viata spirituala inseamna transformare. Cele 5 parti care alcatuiesc fiinta noastra trebuie sa treaca printr-un proces intens si constant de purificare pana cand ele vor deveni intrumente perfecte ale divinitatii din noi. Abia atunci armonia fiintei noastre se va manifesta, abia atunci orchestra compusa din partile care ne compun fiinta:corp, vital, minte, inima si suflet va canta in mod divin. Acest proces nu este unul usor si nici nu se realizeaza peste noapte.
    De cele mai multe ori incepem viata spirituala, respectiv  transformarea, singuri pentru ca apoi, relativ curand, sa realizam ca avem nevoie de un invatator, un ghid, un Maestru care sa ne arate drumul. Evolutia alaturi de Maestrul este cu adevarat una accelerata si plina de bucurie. Desigur vorbim de Maestrii autentici. El este cel care vede exact situatia fiintei noastre si ne ofera toata asistenta necesara pentru a evolua. Ce este necesar si oarecum dificil de oferit Maestrului este ascultarea. Maestrul stie de ce ai nevoie si iti va spune ce sa faci dar daca nu exista ascultare, cladita pe incredere si credinta, nu vom putea face eforturile necesare pentru a-i urma sugestiile. Un Maestru nu te forteaza niciodata, totul depinde de tine. Insa treptat, pas cu pas credinta in El creste, bazandu-se pe dovezile pe care El plin de compasiune si bunavointa ni le ofera. Apoi ajungem in punctul in care reusim sa avem credinta totala in Maestru, cand intelegem ca El nu este altceva decat manifestarea divinitatii aici pe pamant, doar pentru a-i ajuta pe cei care sunt constienti, aspira si doresc sa isi transforme fiinta.

Abandonul
       Abandonul in fata divinitatii este al 4 pas al devenirii noastre. Abandonul este fata de divinitatea din interior de care incepem sa devenim constienti si fata de divinitatea exterioara care nu este nimic altceva decat Maestrul spiritual. Rolul Maestrului este de fapt sa ne puna in legatura cu divinitatea noastra interioara. La inceput acest lucru este dificil pentru ca mintea noastra e obisnuita sa se focalizeze pe exterior. Si atunci divinitatea venita in exterior sub forma Maestrului spiritual este mai usor de sesizat si acceptat decat propria noastra divinitatea. Paradoxal insa divinitatea exterioara vine tocmai pentru a ne face constienti de divinitatea dinauntru.
    Abandonul totala in fata divinitatii fie ea exterioara sau interioara inseamna de fapt identificarea cu ea si este pasul final al transformarii.

Iluminarea
   Atunci cand ne abandonam in fata divinitatii cand spunem ca Isus “Faca-se Voia ta” suntem la poarta iluminarii. Iluminarea inseamna ca pe de o parte partile fiintei noastre vor fi umplute de lumina facand ca tot ce este intunecat in fiinta noastra sa dispara. Iar pe de alta parte vom avea o licarire, o viziune a ceea ce inseamna divinitatea din noi, vom deveni constienti total de realitatea noastra divina.

Realizarea
     Realizarea Fiintei sau a Supremului reprezinta unitatea totala clipa de clipa cu Supremul, cu divinitatea din noi. Aceasta Realizare ultima nu este usor de obtinut, e nevoie de multe vieti de evolutie si lupta pentru a ajunge la ea, insa ea este destinatia la care vom ajunge toti mai devreme sau mai tarziu. Desi sunt cautatori care aleg sa se opreasca aici aceasta realizare ultima nu este perfecta daca nu este urmata de manifestare.

Manifestarea
      Manifesarea divinitatii este ultima treapta a devenirii noastre intru fiinta. Manifestarea divinitatii se face prin noi, mai mult sau mai putin, inca de la inceputul vietii noastre spirituale. Insa in toata puterea si slendoarea ei manifestarea se realizeaza abia dupa ce obtinem unitatea absoluta cu Supremul, abia dupa ce ne intoarcem la sursa din care provenim, abia dupa ce obtinem Realizarea ultima. Manifestarea inseamna a imparti cu ceilalti cautatori spirituali fructele dulci ale realizarii divine. Doar atunci procesul este complet, doar atunci omul capata un nou nume Dumnezeu. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu