Pentru a avea o activitate cat mai buna in timpul unui antrenament de alergare sau a unei curse,indiferent de distanta pe care o alergi este bine sa tii cont de anumite “secrete” pe care le-am autointitulat “Cele 7 secrete ale alergarii”.
Alimentatia
Fiecare celula din corpul nostru are nevoie de o alimentatie propice si cat mai putine toxine pentru a functiona in paramentrii optimi. De asemenea atunci cand se consuma alimente inadecvate pentru regimul nostru digestiv, ca preparate prajite, prea grase (mezeluri, margarina, carnuri grase) sau cu prea multe chimicale (sucuri, chips-uri) organismul sufera si se produc diverse dezechilibre. O alimentatie sanatoasa, bazata pe lactate, fructe si legume consumate in stare cruda, mancaruri proaspat preparate, va asigura atat vitalitate, cat si sanatate si longevitate.In cazul unor curse lungi, este bine sa mancati cu cel putin trei ore inainte, pentru a avea energia si tonusul de a finaliza aceasta alergare.
Odihna
Corpul nostru are multa nevoie de odihna. In timpul somnului sunt activate anumite arii cerebrale cu rol de detensionare psihica, avand un rol major in eliminarea stresului psiho-emotional, totodata in timpul somnului sunt activate procese de regenerare si refacere a tesuturilor din organism, precum si secretia unor hormoni importanti pentru echilibrul metabolic. Pentru ca toate aceste procese au un ritm ciclic in fiecare noapte si se activeaza la ore relativ exacte, este recomandat sa dormiti intre orele 22:00 si 05:00 pentru ca toate acestea sa se intample.
Pozitivismul
Gandirea pozitiva prezinta numeroase beneficii: creste increderea de sine, initiativa, numarul succeselor, creste imunitatea si reprezinta o buna metoda impotriva bolilor, ajuta la mentinerea echilibrului interior, vitalizeaza. Gandirea pozitiva se dobandeste prin multiple exercitii, repetate in fata fiecarei situatii, caci orice actiune implica practic riscul insuccesului, dar poate fi un succes.
Hidratarea
Un aport hidric adecvat scuteste sistemul cardio-vascular si cel renal de eforturi suplimentare pentru mentinerea echilibrului hidric. Apa reprezinta de asemenea cel mai important mediu din organism, asigurand suportul tutror proceselor biochimice si metabolice. Se recomanda sa nu lasati sa treaca macar o zi fara a va hidrata suficient, band aproximativ 2l de lichide bune (ceaiuri, sucuri naturale facute in casa, apa, lapte). In timpul cursei este bine sa beti lichide incepand de la primii kilometrii alergati si sa nu ajungeti in situatia in care setea sa fie instalata.Acest semn arata pierderea de saruri si este bine daca reusiti sa le inlocuiti cu o bautura pentru sportivi,care echilibreaza rapid aceste deficiente.
Antrenamentul
Daca nu ai alergat decat in copilarie cand primii pasi au fost facuti in viteza din dorinta de a ajunge dintr-un colt in altul al camerei,sau pentru alergatorii consecventi care isi doresc sa isi imbunatateasca performantele existente, o parte importanta este antrenamentul.Daca pentru incepatatori ar fi ideal de alergat de trei ori pe saptamana, incepand cu distante scurte de cateva sute de metrii si de un interval de timp cuprins intre 10 si 30 de minute, pentru cei mai avansati se poate trece la alergare 6 zile din 7 cu o zi de odihna, de obicei dupa cea mai lunga alergare saptamanala.Procentul de crestere al intensitatii saptamanale,este bine sa nu depaseasca 10% si se faca in acord cu posibilitatile fiecaruia.Regula de aur a unui antrenament este:Alearga din placere, in ritmul care te face fericit,intr-un cadru cat mai prielic si linistit(daca se poate in interiorul unui parc).
VISUL
Pentru a putea realiza pasi importanti in imbunatatirea alergarii,ai nevoie de un vis,realizabil si care sa poata fi masurat.Trebuie sa te vizualizezi intr-un alt context si sa ai structurate in detaliu etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru a materializa acest vis. Este important sa ai un program de antrenament scris,pe care sa il completezi dupa parcurgerea fiecarei alergari,iar la sfarsitul saptamanii sa poti sa iti evaluezi randamentul si eficienta lui.Satisfactia unei reusite,endofrina care se disipa in intreg organismul cat si sentimentul ca faci parte din aceasta comunitate selecta a alergatorilor,sunt piesele de domino care te ajuta sa realizezi ceea ce ti-ai propus si visul sa fie transpus in realitate.
Meditatia
Partea frumoasa a alergarii, de-a lungul potecilor,pajistilor,pistelor sau dalelor dintr-un parc este ca aceaste alergari te transpun intr-o meditatie activa, in care pas dupa pas,mintea,gandurile se linistesc si lasa loc unei senzatii de pace si beatitudine.Apare un filon de bucurie, zambetul ti se intipareste pe fata si face ca fiecare pas parcurs sa insemne o bucurie si o demonstratie prin care limitele mentale autoimpuse nu isi au fundament.Debutul cu cativa pasi alergati in ritm de jogging si pana la alergari de ultramatoane incununate cu cea mai lunga cursa de 3100 de mile(5000 km),cate 100 de km pe zi timp de 50 de zile succesive dovedesc ca un spirit deschis si pregatit pentru a experimenta sentimente si trairi noi poate sa depaseasca si cele mai indraznete vise.Mediteaza cel putin 5 minute inainte de fiecare cursa pentru ca toate temerile,indoielile,fricile si angoasele sa iti paraseasca corpul.Pastreaza-ti mintea libera de ganduri , lasa-te purtat de armonie si alergarea se va transforma intr-o calatorie in spatiu si timp.Dupa fiecare alergare,multumeste divinului din tine ca ti-a dat ocazia sa experimentezi aceasta stare minunata perpetuata prin intermediul fiecarei alergari.
foarte interesant si de ajutor. mersi
RăspundețiȘtergere