Postări populare

luni, 19 noiembrie 2012

Touching the Void/Culmile neantului




In 1985, Joe Simpson si Simon Yates pornesc spre varful Siula Grande din Anzii Peruviani - singurul varf care nu a fost cucerit in zona Anzilor. Pregatiti, tineri, experimentati si siguri pe ei ca pot cucerii muntele pornesc spre o experienta care devine legenda intre alpinisti. Metoda de alpinism a celor doi consta in urcarea muntelui rapid, cu putine provizii si fara serii de baze de campare, metoda prin care orice eroare se transforma in moarte sigura sau urmari grave.
Dupa 3 zile si jumatate de ascensiune reusita se intampla si dezastrul, Simpson cade si isi rupe cateva oase ale piciorulu stang provocand o rana grava care ii face mersul imposibil. La acea altitudine si in conditiile respectie aceasta se transforma tot mai mult intr-o sentinta la moarte. Fara apa, mancare, suferinzi de deshidratare si hipotermie, cataratorii stiau ca singura lor sansa e sa coboare de pe munte rapid. Yates a fost hotarat sa isi dupa prietenul acasa insa totul era impotriva lor. Dotati cu 150 de metri fiecare, au legat-o unul de celalalt, coborand pe rand cate 300 de metri. Singura complicatie o prezenta nodul de la mijlocul franghiei. Dupa cateva coborari de 300 de metri Yates nu mai primeste semnalul de la Simpson, care atarna deasupra unei crevase fara sa poata sa faca ceva si fara ca Yates sa stie unde a ajuns.
Dupa o ora de asteptat in frig cu muschii intinsi la maxim, Yates realizeaza ca fie stau asa si sunt sanse sa moara amandoi fie taie franghia partenerului sau. Intr-un final Yates se decide sa taie franghia, moment in care adevarata lupta se duce pe 2 planuri, reusind sa surpinda instinctul primar de supravietuire in orice conditii chiar si atunci cand speranta pare a fi ceva infim.



                                                                                                                  sursa:cinemarx.ro


  vizualizare online

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu