Postări populare

miercuri, 17 octombrie 2012

Colesterolul








Ce este dislipidemia?


Aceasta denumire se refera la bolile datorate unor dezechilibre ale lipidelor (adica grasimilor) din sange; dintre aceste grasimi, cele mai importante sunt trigliceridele si colesterolul.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt substante grase care reprezinta o importanta sursa de energie pentru organism. Ele se gasesc in sange, in concentratie normala sub 200 mg/dl. Sursele de trigliceride sunt de natura exogena (din alimentele bogate in grasimi animale) sau endogena (prin productie hepatica). Acestea se gasesc depozitate sub forma de “rezerve de energie” in grasimea care se depune in diferite regiuni ale organismului. Cresterea trigliceridelor in sange peste valorile normale se numeste hipertrigliceridemie. Ea apare de obicei in urma unei alimentatii excesive in grasimi sau dulciuri (acestea in anumite conditii se transforma in gasimi).


Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta inrudita cu grasimile si care are un rol important in buna functionare a organismului. El are, in mod normal, o concentratie in sange de pana la 200 mg-dl. Sursele de colesterol pentru organism sunt: alimentele grase (grasimi animale, galbenus de ou, viscere) sau fabricarea lui de catre ficat.

Cresterea colesterolului peste valorile normale se numeste hipercolesterolemie. Ea apare fie datorita unei alimentatii bogate in colesterol, fie prin fabricarea lui in exces de catre ficat , probabil unei anomalii ereditare.

Hipercolesterolemia duce la ateroscleroza (o amenintare majora pentru sanatate) prin depunerea excesului de colesterol in peretii arterelor. Arterele isi ingroasa din ce in ce mai mult peretii spre interior, iar treptat ramane tot mai putin spatiu prin care sa circule sangele in acestea. Infundarea totala a unei artere care hraneste si oxigeneaza inima determina infarct miocardic, iar infundarea arterelor care hranesc si oxigeneaza creierul determina accidente vasculare cerebrale.

Ce reprezinta colesterolulul “rau” si cel “bun”?

Termenul de colesterol cuprinde, de fapt, doua forme ale acestuia. Ambele circula in sange. O forma este colesterolul “rau”, care se depune in peretele arterelor, producand ateroscleroza. În cea mai mare parte, el este colesterolul LDL (sau LDL-col).


Cealalta forma este colesterolul “bun” sau colesterolul HDL (HDL+col). Se numeste “bun” pentru ca el reprezinta colesterolul “scos” din artere si alte tesuturi pentru a fi eliminat din corp.

În conditii normale in sange se gaseste de aproximativ 4 ori mai mult colesterol “rau” decit “bun”. Daca acest raport creste, este favorizata producerea aterosclerozei.

Semnificatia determinarilor de colesterol din sange:

• Colesterolul total = colesterolul “rau” + colesterolul “bun” (in general, se considera ca el reflecta colesterolul “rau”).

• LDL-col = intotdeauna este colesterol “rau”.

• HDL-col = intotdeauna este colesterol “bun”.

• Raportul colesterol total / HDL-col reprezinta de cate ori este mai mult colesterol “rau” decat cel “bun”. Daca raportul este mai mare de 5, exista pericolul producerii aterosclerozei.

Valori normale:

Colesterol total


HDL-col

LDL-col

Colesterol total HDL-col

Trigliceride

Sub 200 mg/dl


Peste 35-40 mg/dl

Sub 130 mg/dl

Sub 5

Sub 200 mg/dl

Care este riscul dislipidemiilor pentru sanatate?

Cresterea colesterolului “rau” (colesterol total sau LDL-col) sau scaderea colesterolului “bun” (HDL-col) favorizeaza producerea aterosclerozei si prin urmare, a cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic, hemoragiei cerebrale, arteriopatiei membrelor inferioare!!

Cresterea trigliceridelor in sange pana la 500 mg/dl mai ales impreuna cu colesterolul “rau” favorizeaza producerea aterosclerozei.

Cresterea trigliceridelor sanguine peste 500 – 100 mg/dl favorizeaza producerea unei boli grave numita pancreatita acuta.

Cum poate fi redus nivelul lipidelor din sange?
- prin alimentatie


- prin exercitiu fizic


Sfaturi importante pentru a preveni aparitia si agravarea bolilor cardiovasculare:

- Mancati corect si echilibrat!

- Renuntati la sedentarism si incercati sa faceti zilnic miscare fizica!

- Renuntati la fumat!

- Masurati-va periodic tensiunea arteriala.

- Masurati-va periodic valoarea glicemiei! Daca suferiti de diabet zaharat.

- Masurati-va periodic nivelul colesterolului din sange!




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu