Postări populare

miercuri, 31 octombrie 2012

Meditatia-ghid practic partea 2-a




Ajutoare exterioare pentru meditaţie


Înainte de a începe să, meditaţi vă ajută dacă puteţi să faceţi un duş sau o baie. Purificarea corpului este absolut necesară pentru purificarea conştiinţei. Dacă nu puteţi face un duş sau o baie înainte de a vă aşeza pentru meditaţie, ar trebui cel puţin să vă spălaţi faţa şi picioarele. De asemenea este de dorit să purtaţi haine curate şi luminoase. Vă va fi de ajutor să ardeţi beţişoare parfumate şi să ţineţi câteva flori în faţă. Există oameni care spun că nu este necesar să avem flori în jurul nostru în timpul meditaţiei. Ei spun „ floarea este în interior; lotusul cu o mie de petale este în interior. “ Dar floarea exterioară pe care o aveţi în faţă vă readuce aminte de floarea voastră interioară. Culoarea, parfumul şi conştiinţa ei pură vă oferă puţină inspiraţie. Din inspiraţie primiţi aspiraţie, iar de la aspiraţie primiţi realizare.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre folosirea lumânărilor în timpul meditaţiei. Flacăra lumânării nu vă va oferi ea însăşi aspiraţie, flacăra interioară este cea care vă oferă aspiraţie. Dar atunci când veţi vedea flacăra exterioară, atunci cu siguranţă veţi simţi că flacăra din interiorul fiinţei voastre urcă sus, mai sus, tot mai sus. Iar atunci când mirosiţi parfumul beţişoarelor, veţi primi probabil doar un pic de inspiraţie şi purificare dar acest puţin poate fi adăugat la comoara voastră interioară. Dacă cineva este în pragul realizării-lui-Dumnezeu sau dacă deja l-a realizat pe Dumnezeu, atunci aceste lucruri exterioare nu vor avea nici o importanţă. Dar dacă ştiţi că relizarea–lui-Dumnezeu este încă un strigăt îndepărtat, atunci aceste lucruri, cu siguranţă vă vor mări aspiraţia.




Ora de meditaţie



Cea mai bună oră de meditaţie, conform Maeştrilor spirituali şi înţelepţilor din India, este între trei şi patru dimineaţa. Aceasta este aşa numita Brahma Muhurta, ora lui Brahman, sau cel mai bun timp. Dar aici în vest dacă mergeţi târziu la culcare cea mai bună oră este cinci treizeci sau şase dimineaţa. Ora exactă trebuie stabilită în funcţie de fiecare caz în parte şi de capacitatea fiecăruia.

Acum, aceasta oră este pentru prima meditaţie din zi. Dacă puteţi să meditaţi din nou, între 12-12.30 după amiaza, timp de 10-15 minute, este minunat. Această meditaţie trebuie să o faceţi undeva în interior, nu în stradă. Va veni o zi când veţi fi capabili să meditaţi oriunde, în timp ce şofaţi sau faceţi orice altceva, dar acum este recomandabil să meditaţi în casă, într-un loc potrivit .

Apoi, când soarele aproape apune, puteţi privi la soare şi să meditaţi. Timp de zece minute încercaţi să meditaţi. În acele momente vă rog încercaţi să simţiţi că aţi devenit în totalitate una cu soarele, cu natura cosmică. V-aţi jucat rolul foarte bine de-a lungul zilei iar acum vă veţi retrage. Acesta va fi sentimentul vostru . Iar în cele din urmă meditaţi atunci când vă retrageţi noaptea – atunci când mergeţi la culcare. Întotdeauna este mai bine să mergeţi la culcare în jurul orei unsprezece seara. Dar necesitatea nu are nici o lege ; dacă sunteţi obligaţi să lucraţi în timpul nopţii este în regulă.

Sri Chinmoy

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu