Postări populare

marți, 26 martie 2013

Iartă şi Uită



Atunci când sunteţi supăraţi, în primul rând întrebaţi-vă dacă faceţi ceea ce trebuie supărându-vă. Dacă cineva a făcut un lucru groaznic, oare veţi putea voi să-i schimbaţi natura certându-l, insultându-l, sau pedepsindu-l? Imposibil! Să presupunem că cineva a făcut ceva rău şi voi aţi certat acea persoană. Ea regretă enorm şi varsă lacrimi de amărăciune. Dacă veţi merge adânc în interior vă va părea rău că acea persoană se simte acum tristă şi mizerabilă. Dacă sunteţi sinceri, veţi vedea că aţi făcut multe, multe lucruri mai rele decât persoana pe care aţi certat-o. S-ar putea chiar să vărsaţi şi voi lacrimi sau să aveţi remuşcări pentru miile de greşeli pe care le-aţi făcut în viaţă. În felul acesta mizeria nu va înceta niciodată. Cel mai bun lucru este să nu vă supăraţi. Consideraţi că este o experienţă pe care aţi avut-o doar pentru câteva secunde.

Puteţi uita supărarea voastră temporar, dar dacă nu aţi iluminat-o, atunci ea încă poate să vă tragă în jos. Să zicem că aţi avut o experienţă neplăcută în timpul zilei. Câteva ore s-au scurs şi aţi uitat acea experienţă. Până când nu aţi iertat persoana implicată, nu aţi iluminat supărarea. Supărarea încă poate să vă tragă în jos câteva trepte pe scara conştiinţei voastre. Uneori vă certaţi cu membrii familiei şi apoi mergeţi să vă culcaţi. În dimineaţa următoare vă daţi seama că nu puteţi medita. Aţi uitat în totalitate acel incident, dar în timp ce dormeaţi, puterea supărării a crescut. Când ceva merge rău, este bine să îndreptaţi şi să iluminaţi acel lucru imediat.

Există două căi de a ilumina supărarea. Prima este aceea de a vă lărgi inima. Dacă sunteţi victima unei greşeli, folosiţi-vă puterea de identificare. Consideraţi că sunteţi voi înşivă sau o extensie a conştiinţei voastre, autorul acelei greşeli. Cu cât mai repede puteţi scăpa de ideea că cineva v-a făcut ceva rău, cu atât mai bine vă va fi.

Cea de a doua modalitate este aceea de a dori să vă perfecţionaţi pe voi înşivă. Atunci când nu veţi mai încerca să-i corectaţi pe ceilalţi ci vă veţi interesa doar de aspiraţia voastră, veţi fi eliberat de supărare. În loc să vă uitaţi în jur pentru a vedea cine vă stă în cale, daţi toată atenţia descoperirii-de-sine. Atunci când veţi descoperi adevăratul vostru sine, veţi vedea că nimeni nu este imperfect pe pământ. Totul este perfect în voi.







Ieri am fost deştept.  
De aceea am încercat să schimb lumea.  
Astăzi sunt înţelept. De aceea mă schimb pe mine însumi.

Sri Chinmoy

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu