Răspuns: Există două modalităţi de a medita. Una este aceea de a-ţi linişti mintea. Un om obişnuit consideră că dacă îşi linişteşte mintea, devine un prost. El consideră că dacă nu gândeşte, mintea a pierdut totul. Dar asta nu este adevărat în viaţa spirituală. În viaţa spirituală atunci când facem mintea să tacă vedem că o nouă creaţie, o nouă promisiune faţă de Dumnezeu, apare în minte. Acum încă nu am împlinit promisiunea noastră faţă de Dumnezeu; nu ne-am dedicat în totalitate existenţa lui Dumnezeu. Atunci când putem să ne liniştim mintea, putem să-L mulţumim şi să-L împlinim pe Dumnezeu.
O altă cale de a medita este să-ţi goleşti inima. Acum inima este plină de agitaţia emoţională şi de problemele cauzate de vitalul impur care a cuprins această inimă. Inima este un vas. Acum vasul este plin de lucruri nedivine, lucruri care ne leagă şi ne limitează. Dacă putem goli vasul-inimă, există cineva care îl va umple cu pace, lumină şi beatitudine divină, calităţi ce ne vor elibera. Atunci când ne golim inima de ignoranţă, Lumina-Înţelepciune a lui Dumnezeu va veni şi o va umple.
Î: Dacă o persoană nu crede în Dumnezeu, poate ea să practice meditaţia?
R: Dacă o persoană nu crede în Dumnezeu, ea poate practica meditaţia dar nu va obţine nimic. Meditaţia este calea care conduce către Dumnezeu. Dacă nu credeţi în Dumnezeu, atunci normal că nu veţi urma această cale.
Î : Meditaţia este cea mai înaltă realitate?
R: Puteţi spune că pentru un începător meditaţia este cea mai înaltă realitate. Însă atunci când cineva devine un căutător avansat, el ştie că meditaţia doar ne conduce către cea mai înaltă realitate. Dacă cineva a trăit în ignoranţă, dacă nu s-a rugat şi nu a meditat niciodată în viaţa lui nici măcar un minut, normal că pentru el meditaţia este cea mai înaltă realitate pe care conştiinţa lui o poate obţine. Dar atunci când el a practicat meditaţia timp de câţiva ani, ştie că meditaţia însăşi nu este cea mai înaltă realitate. Cea mai înaltă realitate este ceea ce el obţine sau lucrul întru care creşte mergând pe calea meditaţiei.
Î: Odată ce cineva evoluează spiritual şi obţine realizarea, se schimbă intensitatea meditaţiei sale?
R: După ce cineva obţine realizarea nu mai este necesar pentru el să mediteze în modul în care un căutător meditează. Atunci când cineva a obţinut realizarea, care înseamnă unitate cu Supremul, meditaţia lui este continuă. Când un căutător l-a realizat pe Dumnezeu, el nu meditează pentru a obţine ceva sau pentru a merge dincolo de ceva. El meditează pentru a coborî pace, lumină şi beatitudine pentru omenire sau pentru a trezi conştiinţa celorlalţi.
CKG
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu