Postări populare

miercuri, 1 mai 2013

Entuziasm

Este bine să avem întotdeauna entuziasm în viaţă. Fără el nu există progres. Dar dacă vom exagera, vom încerca să primim lucruri pentru care nu suntem încă pregătiţi. Dacă ne obligăm să-L realizăm pe Dumnezeu la o dată fixată, atunci suntem condamnaţi la dezamăgire. Dacă suntem sinceri, Dumnezeu este obligat să ne ofere realizare la Ora aleasă de El. 

Dacă nu simţiţi nici un entuziasm sau inspiraţie într-o anumită zi, încercaţi să vă amintiţi o experienţă fericită din trecutul vostru. Bucuria pe care o veţi primi de la experienţele voastre anterioare vă va ajuta să depăşiţi momentele proaste. Foarte curând, nu doar că veţi ajunge din nou la înălţimea pe care o aveaţi înainte, dar chiar o veţi depăşi. Prin asta nu vă păcăliţi pe voi înşivă; ci doar aduceţi fericire în sistemul vostru şi această fericire vă dă încredere. Consideraţi că problema voastră este doar un mic obstacol pe care curând îl veţi depăşi. 

O cale de a vă păstra entuziasmul este aceea de a nu vă gândi la voi ca la o persoană de 25, 30, 40 sau 50 de ani. Priviţi-vă pe voi înşivă ca având doar şase sau şapte ani. Un copil nu stă, el aleargă peste tot. Identificaţi-vă cu sursa entuziasmului. 

Zâmbetul vostru exterior poate de asemenea să vă ajute să vă păstraţi entuziasmul. Atunci când zâmbiţi, nu faceţi decât să dezarmaţi gândurile şi sentimentele voastre negative. În timp ce luptaţi cu inamicul, dacă zâmbiţi, normal că acesta îşi va pierde o parte din tăria lui. Aşa că jucaţi-i o festă duşmanului vostru, zâmbind. Asta ar putea suna absurd, dar vă asigur că este adevărat. Pur şi simplu gândiţi-vă la lumea-negativă ca la un inamic a cărui putere poate fi slăbită de zâmbetul vostru. 

De asemenea va trebui să aveţi mereu sentimentul unui ţel clar. Dacă preţuiţi ţelul, atunci el însuşi vă va da entuziasm şi prospeţime. Dacă ţelul este unul de valoare, atunci ţelul însăşi vă va ajuta în interior. 

Pentru meditaţie, ca pentru toate celelalte lucruri, avem nevoie de entuziasm. Dacă vă lipseşte entuziasmul, în fiecare zi încercaţi cu sinceritate, devoţiune şi însufleţire să simţiţi că astăzi este ultima şansă pe care o veţi avea pentru a realiza Ceea ce este Cel mai Înalt prin meditaţia voastră. Seara, când vedeţi că nu l-aţi realizat pe Dumnezeu încă, consolaţi-vă. Gândiţi-vă că în ziua următoare vi se va da o altă şansă. Dar când zorii zilei următoare se ivesc, spuneţi-vă iarăşi, „Astăzi este ultima mea şansă. Haide să-L realizez astăzi pe Dumnezeu pentru că nu voi avea o altă ocazie.” Apoi veţi încerca să faceţi cea mai bună meditaţie a voastră. Şi chiar dacă veţi continua să nu reuşiţi în ceea ce v-aţi propus, nu veţi fi deprimat, deoarece veţi şti că aţi încercat cu toată sinceritatea. 

Înfrângerile tale în bătălia vieţii 
Vor sfârşi în curând, 
Căci mintea ta nu mai este indiferentă 
La entuziasmul spontan al inimii tale.

Sri Chinmoy

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu